sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Bliniherkuttelua




Kullanruskeat, voissa rapeareunaiseksi paistetut blinit ovat talvikauden ihana herkku, jota tulee nautittua aivan liian harvoin. Tammikuun viikonloput ovat olleet tohinaa täynnä, joten blinikauden korkkaus venähti tänä vuonna tammikuun viimeiseen päivään.

Blinit teen aina samalla, hyväksi koetulla reseptillä, jonka bongasin jo vuonna 1991 iltapäivälehdestä. Muita bliniohjeita en ole kokeillutkaan, mutta mitäpä sitä hyvää ohjetta vaihtamaan. Lehtileike on pysynyt tallessa vuodesta toiseen keittokirjan välissä, mutta harkitsen siirtyväni nykyaikaan ja skannata ohjeen talteen.

Taikinan laitoin kohoamaan jo aamulla ja se saikin sitten muhia huoneenlämmössä koko päivän.











Illansuussa valmistin taikinan loppuun asti ja paistoin blinit kahdella valurautaisella blinipannulla.











Meillä on perinteisesti blinien lisukkeina tarjolla muikunmätiä, smetanaa, maustekurkku- ja sipulisilppua sekä mustapippuria.





Suussasulavat blinit  (minun pannuilla taikina-annoksesta tulee 10-11 bliniä, pannun läpimitta n. 13 cm)

20 g hiivaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
-------
0,5 tl suolaa (alkuperäisessä ohjeessa 1 tl, mutta blineistä tulee aivan liian suolaisia)
2 munaa
1 dl piimää
paistamiseen voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva pieninä muruina ja liota hyvin. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä ainakin 6 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.
Lisää taikinaan suola sekä keltuaiset piimään sekoitettuna. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne taikinaan todella varovasti, ettei kuohkeus kärsi.
Paista blinit mieluiten valurautapannussa ja käytä paistamiseen voita. Pannun on oltava riittävän kuuma, jotta ohukas saa rapean ruskean ja kuviollisen pinnan.

Annoksesta riitti pakastettavaksi monta ohukaista, joten niistä saa vaikkapa maittavan alkupalan.



Reseptiä kannattaa kokeilla!


 .

2 kommenttia:

  1. Voi että, blinit on ihania! Mekin olemme tehneet niitä muutamia kertoja vuosi pari sitten. Nyt on valitettavasti tiukka dieetti päällä, joten pitänee vain tyytyä ihailemaan näitä teidän blinitunnelmia.Tai ehkä jossain välissä voisi harkita palkintona, kun on jokin välitavoite saavutettu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan blinit sellaisia kaloripommeja, ettei niitä kovin usein voi syödä. Silloin tällöin on kiva herkutella.

      Poista