tiistai 7. tammikuuta 2014

Tomaattikastike Henri Alénin tapaan







Olette varmaan lukeneet viime päivien iltapäivälehdistä, kuinka huippukokki Henri Alenin twiittaama tomaattikastikkeen resepti on noussut some-hitiksi ja saanut aikaan ryntäyksen kauppojen tomaattimurskahyllyille.

Mekin kävimme eilen kaupassa täydentämässä ruokavarastoja ja samalla katsastimme säilykepurkkihyllyt. Twiittauksesta oli kulunut vain viisi päivää ja loppiaisesta huolimatta niin vain meidänkin lähikaupan hylly loisti tyhjyyttään Alénin kehuman tomaattimurskan kohdalla. Myös parhaimmat oliiviöljyt näyttivät tehneen kauppansa eikä tuorepastoja ollut enää jäljellä kylmähyllyssä. Uskomatonta, minkälainen vaikutus sosiaalisella medialla voi olla jopa ruuanvalmistukseen!

Olenkohan laumasielu vai mitä, mutta mekin päädyimme kokkailemaan pastakastikkeen kuuluisan reseptin mukaisesti. En siis saanut "oikeaa" tomaattimurskaa enkä tuorepastaa, joten oli tyydyttävä korvikkeeseen ja kuivaspagettiin.

Unohdin ostaa tuoretta oreganoa ja basilikaa (ja vasta tätä kirjoittaessa tajusin, että lauhasta säästä johtuen oreganoa ja timjamia olisin edelleen saanut ruukuista omalta terassilta, pahus). Jouduin siis tyytymään kuivattuihin yrtteihin. Kuten kuvasta näkyy, meidän perheessä ruuanvalmistuksen laadunvarmistus toimii.






Kastike on helppotekoinen, salaisuus piilee sen hauduttamisessa.
Mekin annoimme kastikkeen muhia jopa hieman kauemmin mitä reseptissä ohjeistettiin.






Annoksen päälle vielä parmesania ja täytyy myöntää, että oli herkullista! Kuinkahan taivaallista ruoka on, kun siihen käyttää ehdotettua tomaattimurskaa?!?!?



Tekemäni kastike- ja pastamäärä olisi mainiosti riittänyt sellaisenaan ruuaksi kahdelle henkilölle. Olin kuitenkin valmistanut meille alkuruuaksi suppilovahvero-kylmäsavuhärkäkeittoa. Meille oli nimittäin jäänyt suppiskastiketta sunnuntailta ja jatkojalostin sen keitoksi lisäämällä nestettä (kermaa ja maitoa) sekä noin 100 g kylmäsavuhärkää. Olen ennen käyttänyt keittoon kylmäsavuporoa, joka on vieläkin maukkaampaa, mutta makoista keitosta tuli näinkin. Tosin kermainen alkukeitto ja pääruokana pasta-annos oli turhan tuhti kokonaisuus.




Tässä vielä alkuperäinen resepti (kópioitu Iltalehden sivulta):

Henri Alénin #soosi:

Nämä aineet tarvitset:
1. Yksi purkki Mutti-tomaattimurskaa, tai muuta "hyvänmerkkistä" murskaa.
2. Yksi pieni sipuli
3. Kaksi pientä valkosipulin kynttä
4. 0,6 desilitraa oliiviöljyä
5. 0,5 teelusikallista sokeria
6. Halutessasi appelsiinin kuorta ja punaviiniä 0,5 desilitraa

Ja näin valmistat:
1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä öljyssä. Näin rakennat makeuden, Alén neuvoo.
2. Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 minuuttia. Näin soosi makeutuu... Lisää sen jälkeen loppu murska ja vettä 2 desilitraa. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuutin ajan, ja lisää mahdollinen punaviini, joka tuo kastikkeeseen happamuuden. Sekoita koko ajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, lisää kaksi kuorimaveitsellä tehtyä palaa appelsiinin kuorta. (Niitä ei syödä, vaan ne antavat vain makua.) Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 desilitraa parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.
6. Sekoita kastike esimerkiksi keitetyn spagetin joukkoon heti, kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin! Alén viimeistelee ohjeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti